Asociatia Administratorilor Publici din Romania
Despre noi
În România exista aproape 200 de administratori publici, la nivelul consiliilor județene, orașelor și comunelor, care aduc în fiecare zi valoare adaugată oamenilor din comunitățile unde activează.
În marea lor maoritate sînt oameni tineri, care vorbesc limbi străine, care se întâlnesc frecvent cu investitorii, cu societatea civilă și cu oamenii de afaceri locali, care participă la emisuni TV și organizează conferințe de presă și reprezintă Primarul si comunitatea locală în afara ei.

Această poziție a apărut în anul 2006, prin modificarea Legii administrației publice locale, deci de numai 10 ani, dar modelul american (cel de city manager), care a stat la baza acestui
nou rol din administrația romaneasca, are peste 100 de ani.

În esență, transferul deciziei operative, deci a managementului, unei echipe executive (formată din primar, viceprimari, city manager, secretarul și directorul economic) seamănă cu modelul privat de guvernanță corporatistă acționari – executiv – salariați, aplicat relativ recent și companiilor de stat din România.
Prin angajarea unui administrator public cu contract de management, se formează și la nivelul comunităților locale acest trinom, între acționari (cetățenii, prin legislativ - Consiliul Local), executivul unei primării (reprezentat simbolic de AP) și administrația propriu-zisă (aparatul Primarului - funcționarii publici).
Din alta perspectivă, apariția acestui manager profesionist (administratorul public), marchează trecerea de la simpla administrare la managementul public, profesionalizarea și modernizarea administrației publice românești, (re)orientarea ei către cetățean.

În anul 2011, administratorii publici din România au făcut un pas important, înfiinţând și înregistrând ASOCIAŢIA ADMINISTRATORILOR PUBLICI DIN ROMÂNIA (AAPRO) - o structură asociativă non-guvernamentală, profesională şi apolitică care, pe scurt, militează pentru managementul profesionist în sectorul public. Membrii acestei asociaţii sunt administratorii publici de la toate nivelurile administraţiei publice locale : comune, oraşe, municipii şi consilii judeţene.

Daca esti Administrator Public, te invităm să ni te alaturi, pentru a valoriza rolul pe care noi credem c-ar trebui să-l aibă City/ County Manager-ul român într-un act de guvernare locală eficient şi bine orientat (cu viziune).

O întrebare care ar putea apărea din partea ta este: “De unde stiu eu că AAPRO nu este sau nu va fi implicată politic şi va rămâne o asociaţie pur profesională, apolitică?”

Ei bine, membrii fondatori au stabilit acest lucru încă de la înfiinţarea acestei organizaţii, însă depinde şi de tine, administratorul public, membru sau neafiliat, ca această structură asociativă să rămână independentă.
Cu cât asociaţia va avea mai mulţi membri activi, cu atât va deveni un partener mai important pentru administraţia centrală și locală și va putea reprezenta mai eficient interesele membrilor săi.
Există numeroase asociaţii care şi-au urmărit doar scopul pentru care s-au înfiinţat şi nu s-au implicat direct în politică, aşa cum sunt : asociațiile comunelor (ACOR), orașelor (AOR), municipiilor (AMR) și consiliilor județene (UCJR) Asociaţia Managerilor Publici din România, Asociaţia secretarilor de comune, oraşe şi municipii, Asociaţia arhitecţilor şefi de municipii şi judeţe din România, etc. Noi, administratorii publici, nu facem politică, ci politici publice.

Altă întrebare ar putea fi “Ce beneficii concrete voi avea dacă devin membru al AAPRO?”

În primul rând, preocupările, provocările, opiniile și soluțiile tale vor putea fi cunoscute de ceilalti administratori publici și promovate prin intermediul Asociației.
AAPRO este și va fi în primul rând o platformă pentru comunicare între membri, care facilitează învățarea continuă, schimburile de experiență cu administrațiile locale din țară dar și cu asociații similare din străinătate.
Odată cu intrarea în familia AAPRO, vei beneficia de cele mai bune practici, de resursele și programele Asociatiei, vei fi în contact permanent cu cei care fac același lucru ca și tine, vei putea participa la conferințe, ateliere de lucru și congrese, în țară și în străinătate, vei putea contribui la modificarea legislației și la creșterea rolului Administratorului Public în managementul public din România.

Sperăm că te-am convins. Este nevoie doar .. să vrei!
Formularul de înscriere este simplu de completat, confirmarea înscrierii este via e-mail şi cotizaţia anuală este aproape simbolică J.

Îţi multumim dacă decizi să te implici, îţi respectăm decizia dacă n-o faci (încă).


Consiliul Director

Presedinte - Marin Florea, AP Maciuca, Jud Valcea
Prim Vicepresedinte - Bogdan Puscasu, AP Piatra Neamt, Jud. Neamt
Vicepresedinte cu atributii de Secretar General - Marian Panait, AP Sinaia, Jud. Prahova
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare SV, Laurentiu Sanda, AP Turceni, Jud. Gorj
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare S, Larisa Mihai, AP Amara, judetul Ialomita
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare SE, Bogdan Mosescu, AP Medgidia, Jud. Constanta
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare NE, Valeriu Caragata, AP Consiliul Judetean Vaslui, Jud. Vaslui
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare NV, Călin Brânduşan, AP Cămârzana, Jud. Satu Mare
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare V, Dan Stoian, AP Consiliul Judetean Hunedoara, Jud. Hunedoara
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare Centru, Miklos Gantz, AP Brasov, Jud. Brasov
Vicepresedinte regiunea de dezvoltare Bucuresti Ilfov, Nicolae Ghita
connection failed